Gronkowiec

Każdy dzień, szczególnie o takiej porze roku, jaką jest jesień przynosi nam styczność z coraz większą liczbą wirusów oraz bakterii. Częściej niż zwykle odwiedzamy lekarskie gabinety, gdzie jeszcze mocniej jesteśmy wystawieni na przeróżnego rodzaju zakażenia, bo otaczają nas tam zazwyczaj chorzy pacjenci. Niezwykle łatwo można w takich miejscach zarazić się pospolitym gronkowcem. Gronkowiec i jego chyba najbardziej znana i popularna mutacja – gronkowiec złocisty – to bakteria występująca na różnego rodzaju: owocach, mięsie, wędlinie, warzywach, jak i w artykułach nabiałowych: jogurtach, mleku czy lodach. W tego rodzaju artykułach spożywczych gronkowiec tworzy termoodporną enterotoksynę. Nie wpływa ona na zmianę zapachu art. spożywczych, jak również nie powoduje bombażu w opakowaniu, jako że gronkowiec nie produkuje gazów. Symtopem zatrucia gronkowcem to wyższa temperatura, biegunki i wymioty. Gronkowiec unicestwiony może być pod wpływem obróbki cieplnej, bowiem nie wydziela tzw. przetrwalników. Zdecydowanie najczęściej dostaje się do naszego organizmu przez produkty np. wcześniej wspomniane lody lub mrożonki, wyjęte z zamrażarki a potem znów wkładane do zamrażalnika. Zarażeniu da się zapobiegać przez stosowne przechowywanie spożywczych artykułów oraz stosowne przyrządzanie – obróbka termiczna, mycie, oczyszczanie i temu podobne. Wiele osób jest nosicielem tej bakterii, bez objawów chorobowych. Można się nim zarazić poprzez drogę kropelkową, przez kontakt pośredni oraz przez kontakt z obiektami używanymi codziennie. W jaki sposób leczyć gronkowca? W leczeniu pomagają bardzo skutecznie usuwające każdego rodzaju złe bakterie z naszego ustroju. Warto przyjmować kontrolnie jak i gdy już jesteśmy chorzy.