Pektyny

7 Views Comment Off
Pektyny
1 vote, 5.00 avg. rating (89% score)

Pektyny występują przede wszystkim w owocach. Należą one do substancji żelujących. Dzięki powstającemu z nich śluzowi który powleka jelita w przypadku biegunek, zatruć czy stanów zapalnych ustępują objawy. Szczególnie bogata w pektyny jest skórka jabłek. Lecytyna to związek który ma charakter tłuszczów złożonych. Bardzo bogate w lecytyną są nasiona soi. Dzięki lecytynie dostarczane są do organizmu takie substancje jak cholina i inozytol. Cholina zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu na ściankach układu krwionośnego, dzięki niej bez przeszkód docierają do mózgu różne impulsy oraz ma działanie wspomagające pracę wątroby. Dzięki inozytolowi obniża się poziom cholesterolu we krwi, ma wpływ na prawidłowy rozwój i stan skóry i włosów oraz działa uspakajająco. Olejki czosnku i cebuli zawierają związki siarkowe które działają antybiotycznie, mają wpływ na prawidłowe trawienie, dezynfekują układ oddechowy, hamują procesy gnilne w układzie pokarmowym, obniżają ciśnienie krwi. Na serce zbawienny wpływ mają takie zioła jak ziele konwalii, miłka wiosennego, serdecznika.

Pozostałe artykuły o szkole i nauce:

About the author

Related Articles

Ankieta:

Czy warsztaty z angielskiego dla dzieci w Białymstoku czy Wrocławiu są na odpowiednio wysokim poziomie?

View Results

Loading ... Loading ...
Kategorie
Komentarze
Archiwa
Menu: